Diskusi Aspirasi Tidak Ilmiah, Berat Sebelah

By Hafizuddin An-Nuri on 8/22/2010 11:54:00 PM

Filed Under: , ,

Assalamualaikum & salam ceria...

Tahniah diucapkan kepada Persatuan Alumni Pemimpin Mahasiswa Aspirasi Malaysia (ASPIRASI) di atas penganjuran program diskusi ilmiah, Diskusi Aspirasi : Mahasiswa & Politik Kepartian.

Jelas Tan Sri Dato' Seri Prof Dr Ibrahim Abu , mantan Naib Canselor UiTM yang dikenali sebagai Harimau Malaya, mahasiswa hari ini tidak relevan dan tidak patut menyertai politik kepartian kerana pembaziran masa dan tenaga akan berlaku kepada mahasiswa. Mahasiswa hari ini perlu lebih fokus dalam pembelajaran dan kemahuan berpolitik boleh diteruskan sesudah tamat pengajian degree.

Manakala saudara Tun Faisal Ismail yang mewakili Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, pada mulanya berkeras dengan pendirian Pemuda UMNO bahawa mahasiswa mesti dibenarkan berpolitik. Namun demikian, beliau secara peribadi lebih cenderung dengan pendapat bahawa mahasiswa hanya menjadi alat mainan dan kuda parti-parti politik jika mereka dilibatkan dengan politik kepartian.

YDP MPP USM, saudara Ahmad Wafi Sahedan merangkap Jurucakap MPPK berpendapat mahasiswa perlu punyai pendirian sendiri dan tidak harus disekat oleh mana-mana pihak untuk bersuara. Beliau yang tidak bersetuju dengan keterlibatan mahasiswa dalam politik kepartian menjelaskan, mahasiswa hari ini lebih hebat berpolitik di dalam kampus berbanding parti-parti politik di luar yang mengabaikan tanggungjawab terhadap rakyat. Beliau sekeras-kerasnya menolak keterlibatan mahasiswa dalam parti politik kerana untuk menggilap nilai kepimpinan, mahasiswa boleh menggunakan pelbagai platform yang disediakan di dalam kampus.

Pada hemah saya, diskusi ini sangat berat sebalah atau bias apabila semua ahli panel yang dijemput hanya berada di satu aliran yang sama. Semua berpegang dengan premis 'Mahasiswa Tidak Patut Terlibat Dengan Politik Kepartian'.

Ini menyebabkan diskusi menjadi tidak bersifat intelektual kerana ia tidak dapat memberikan mahasiswa gambaran sebaliknya yang seharusnya mahasiswalah memilih untuk berada di pihak mana. Diskusi ini seolah-olah hanya satu wasilah untuk menyampaikan doktrin mereka kepada peserta program yang hadir.

Sepatutnya mereka menjemput ahli panel yang bertentangan dengan pendapat mereka seperti Khairy Jamaluddin, Ustaz Nasrudin Tantawi dan Dato' Saifudin Abdullah supaya minda peserta lebih terbuka dengan pandangan yang berbeza.

Mahasiswa perlu belajar banyak perkara di universiti kerana universiti itu universe dan bersifat global. Mahasiswa bukan berada di sekolah lagi yang hanya mengikut tetapi perlu punyai fikiran dan idealisme yang jelas sesuai dengan jenama mahasiswa intelektual.

0 comments for this post