Konspirasi Illuminati & Paranoid

By Hafizuddin An-Nuri on 8/01/2012 08:25:00 AM

Filed Under: ,

Assalamualaikum & salam ceria...


Maksud Paranoid: 

Paranoia adalah perkataan dari Greek yang bermaksud Madness/Kegilaan.

Dari aspek psikologi pula, paranoid merupakan gangguan mental yang merujuk kepada seseorang yang mempercayai bahawa orang lain sentiasa mengancamnya atau dirinya berkedudukan penting (walaupun pada hakikatnya tidak).

Maksud Konspirasi:

Konspirasi pula adalah satu persepakatan atau persekongkolan antara 2 pihak atau lebih yang berkomplot untuk melakukan sesuatu yang bersifat tidak sah, salah dan jahat atas tujuan jahat.

Pengertian Illuminati:

Illuminati berasal dari perkataan 'illuminate' yang bermaksud menerangi. Ia adalah organisasi rahsia yang terdiri daripada gabungan kaum Pagan khasnya kaum Kabbalah-Yahudi dan kaum Kristian yang sudah berpaling tadah dan keluar dari agama mereka.

Menurut sejarah moden Illuminati, kumpulan ini telah diasaskan oleh Adam Weishupt yang merupakan salah seorang anggota Freemasonry yang telah keluar dari Kristian dan menubuhkan kumpulan ini.

Berasaskan kaum Pagan, pergerakan Illuminati merupakan gerakan aliran sihir yang mempercayai ramalan astrologi serta mistik sesat. Tujuan ia ditubuhkan adalah untuk menguasai dunia hari ini, supaya segala perkara yang berlaku mengikut acuan mereka.

Teori konspirasi ini menjelaskan bahawa ia diketuai dan dipantau oleh Dajjal La'natullah sebagai 'the hidden hand'. Illuminati juga dikenali sebagai New World Order (NWO) atau Shadow Government.

Terlalu banyak pengkaji-pengkaji Islam hari ini yang telah membuat pelbagai pendedahan tentang konspirasi jahat ini. Teori demi teori telah dibentangkan dalam pelbagai seminar dan bentuk kertas kerja agar umat Islam hari ini lebih mengetahui dan mengemaskini maklumat tentang konspirasi tersebut.

Cukup dengan itu, kebimbangan yang lebih nyata pada hari ini adalah sifat umat Islam dan masyarakat hari ini yang lebih bersifat 'menerima'. Apa yang mereka terima, maka itulah ilmu dan pegangan mereka. Sifat ini tampaknya negatif dan memberi kesan buruk apabila masyarakat Islam kelamaan menjadi paranoid dengan pendedahan teori-teori konspirasi tersebut.

Keyakinan mereka terhadap kemuliaan dan kehebatan Islam semakin merundum tatkala mendapat maklumat tentera-tentera Dajjal La'natullah yang semakin maju dan hebat. Seolah-olah Islam akan jatuh ke tangan mereka dengan perancangan hebat mereka.

Allah berfirman dalam Al-Quran:

"Mereka telah membuat perancangan, dan Allah juga membuat perancangan. Dan Allah sebaik-baik perancang" 

Kita yakin dengan permusuhan yang berlaku antara umat Islam dan Yahudi kerana ia dipaparkan dalam Al-Quran, hadis-hadis Nabi dan sejarah umat Islam. Kehadiran Dajjal di akhir zaman juga menjadi keimanan kita untuk mempercayainya. Namun, bukanlah menjadi ketakutan bagi kita dengan kehebatan perancangan musuh Allah. 

Cabaran dan dugaan terbesar yang berlaku dalam kalangan umat Islam adalah bukan daripada musuh, tetapi daripada kelemahan sendiri.

Ulama' telah menggariskan 3 jenis ilmu yang mesti dilalui oleh setiap mukallaf iaitu ilmu fardhu 'ain;

1- Ilmu Tauhid (Usuluddin)
2- Ilmu Syara' (Al-Fiqh)
3- Ilmu Batin (Tasawwuf)

Lengkapilah diri kita dengan asas-asas yang telah digariskan supaya kita tidak mudah jauh tersasar daripada landasan asal dalam menghadapi fitnah dunia akhir zaman hari ini. Tambahlah kesempurnaan ilmu tersebut dengan ilmu-ilmu lain supaya terlahirnya generasi umat yang kuat dan kental dalam aspek zahir dan batinnya.

Kita sedikit pun tidak menolak teori-teori konspirasi yang telah dibentangkan sehingga hari ini, namun janganlah dengan teori ini hidup kita menjadi sengsara dan tidak tentu arah dek ketakutan yang melampau. Kesedaran inilah, dengan ilmu-ilmu yang semakin hari semakin ditopup, kita bina kekuatan umat Islam dari dalam diri sendiri bukan dengan kelemahan musuh.

Percayai KONSPIRASI, jauhi PARANOID!


0 comments for this post