Kebangkitan Orang Asli

By Hafizuddin An-Nuri on 3/18/2010 08:32:00 AM

Filed Under: ,

Assalamualaikum & salam ceria...


Satu perkembangan yang sangat boleh dibanggakan apabila satu perhimpunan besar telah diadakan oleh orang asli sebagai menuntut hak dan keadilan mereka serta menunjukkan protes mereka di Putrajaya hari ini .

Sumber : http://www.malaysiakini.com/ , http://www.harakahdaily.net/v2

Hari ini masyarakat di semua peringkat sudah buka mata dan sepatutnya rakyat sudah tiada lagi yang hanya mengikut membabi buta . Orang asli yang berada di pedalaman pun tidak dapat ditipu oleh pihak tertentu , apatah lagi golongan kota yang terdedah dengan teknologi maklumat yang lebih meluas .

Sudah terbukti , kebangkitan rakyat sudah tiba . Semua peringkat masyarakat perlulah bergabung untuk menyatakan kebenaran dan hak . Malaysia adalah negara demokrasi . Hari ini , golongan muda perlu berada di hadapan . Golongan muda khususnya mahasiswa mesti mengetuai suara rakyat .

Mahasiswa adalah golongan intelektual , tidak sepatutnya wujud golongan mahasiswa yang ditipu ileh pihak-pihak tertentu . Jika orang asli pun tahu hak mereka , mahasiswa perlu lebih daripada itu . Jika mahasiswa masih bertindak seperti budak sekolah , maka perjuangan keadilan tidak ke mana kerana mahasiswa bukan hanya perlu mengejar sijil semata-mata .

Teringat peristiwa mahasiswa di beberapa buah negara seperti Iran dan Indonesia . Naik dan turunnya kerajaan negara mereka disebabkan mahasiswa . Mahasiswa bertindak sebagai agen perubah negara .

Tahniah orang asli , kembalikan demokrasi negara .

Mahasiswa bangkit , gegarkan suara anak-anak muda .

SMiLe4aLL
http://hafizfillah.blogspot.com

hafizmn88@yahoo.com.my


0 comments for this post