Mahasiswa Hancur, Bilakah Bersatu?

By Hafizuddin An-Nuri on 11/11/2010 11:31:00 AM

Filed Under: ,

Assalamualaikum & salam ceria...

Apabila bercakap soal Politik Kampus, mahasiswa serta manusia sekitarnya akan membayangkan Pro-Mahasiswa dan Pro-Aspirasi. Mungkin juga ada yang terlintas pihak bebas. Secara ringkasnya, Pro-Mahasiswa inginkan kuasa mahasiswa dan memperjuangkan hak-hak mahasiswa manakala Pro-Aspirasi pula hanyalah ingin mengikut undang-undang universiti serta patuh dengan arahan pihak pentadbiran. Itulah momokan yang selalu digembar-gemburkan, sejauh mana kebenanrannya hanya Allah yang Maha Mengetahuinya.

Jika berada di kampus UIAM khususnya, istilah Pro-M dan Pro-A tidak menjadi zikir mulut mereka kerana sangat aneh dan pelik istilah tersebut. Kampus UIAM melahirkan banyak puak yang kadang-kadang dilihat seolah-olah berpecah. Kebiasaan budak-budak politik di UIAM akan akan melafazkan beberapa istilah antaranya WUFI, Wawasan, JIM, Karisma, PKPIM, IKRAM, GPMS dan MRC.

Kumpulan-kumpulan tersebutlah yang biasa aktif dengan kegiatan Politik Kampus khususnya menjelang Pilihanraya Kampus (PRK). Namun demikian, satu kerugian kepada mahasiswa yang tidak tahu apa-apa. Mereka hanyalah datang UIAM dengan satu matlamat iaitu Ijazah. Haram perkara lain mencampuri urusan mereka.

Kerugian paling besar bagi puak-puak ini adalah Perpecahan. Mereka berpecah walaupun satu kefahaman, satu pembawaan. Adakah disebabkan mereka mempunyai agenda-agenda tersendiri? Hanya Allah yang Maha Mengetahuinya. Mereka berpecah sedangkan mahasiswa hari ini diperkudakan oleh pelbagai pihak.

Pihak Kerajaan, pihak pentadbiran, parti-parti politik serta Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) memperalatkan mereka. Kita punya idealism kita tersendiri. Mahasiswa punya karismatik tersendiri dalam politik. Mahasiswa harus punya Kuasa di kampus.

Kuasa Mahasiswa bisa mengggugat dunia. Cukuplah wahai mahasiswa. Kalian berpecah tidak mendatangkan sedikit pun kepentingan kepada mahasiswa, bahkan menghancurkan masa depan negara. Negara memerlukan Mahasiswa. Masyarakat mendambakan Mahasiswa. Negara sudah rosak dimainkan oleh banyak pihak tidak bertanggungjawab.

Ayuh mahasiswa, kita Bersatu. Kita mesti bersatu atas nama Kesatuan Mahasiswa. Kuasa Mahasiswa terletak pada Kesatuan Mahasiswa. Mahasiswa tidak mampu hapuskan AUKU, tidak mampu bina Kerajaan Mahasiswa, tidak mampu melontarkan permasalahan Mahasiswa ke Parlimen seandainya masih berPecah.

Ayuh mahasiswa UIAM, kita Bersatu. Atas nama Mahasiswa Islam. Kita berjuang bersama-sama demi Kuasa Mahasiswa Islam. Cukuplah kita bermain dengan politik yang memakan diri mahasiswa. Sudah sampai masanya anak muda bergelar Mahasiswa bangkit berada di jalan sebenar.

Bersatulah Mahasiswa! Student Power! Students' Unity!


0 comments for this post