Mahasiswa Kita

By Hafizuddin An-Nuri on 10/20/2009 11:02:00 AM

Filed Under:

Assalamualaikum & salam ceria...

Luahan seorang pensyarah UIAM menyatakan bahawa kesedihan beliau terhadap pelajar-pelajar UIAM . Kesedihan ini turut dirasai oleh pensyarah-pensyarah lain . Ini adalah disebabkan oleh sikap pelajar-pelajar UIAM yang tidak menghormati pensyarah mereka . Jika terserempak di tengah jalan , bukan setakat salam bahkan sedikit senyuman pun tidak mahu diberikan .

Kebanyakan pelajar hanya rapat dengan seseorang pensyarah pada semester di mana pensyarah tersebut mengajar mereka . Jika terserempak , bukan sahaja memberi salam bahkan terlalu ramah dengan menegur dan berbual . Tetapi apabila masuk sahaja semester seterusnya dan tidak lagi diajar oleh pensyarah pada semester lepas , maka mereka sudah tidak mengenali pensyarag tersebut .

Di manakah nilai seorang pelajar yang bergelar mahasiswa di universiti Islam yang bertaraf antarabangsa ? Sungguh tidak beradab dan tidak mempunyai tamadun . Mungkin sesetengah orang beranggapan perkara ini sangat remeh namun tidak di sisi Islam . Islam mengajar kita menghormati antara satu sama lain , yang muda kepada tua , pelajar kepada gurunya .

Adakah mahasiswa sekarang khususnya mahasiswa UIAM terlalu sombong . Jika ilmu terlalu banyak sekali pun , apa guna sombong . Tidakkah kita mahu untuk meniru Imam Syafie yang memberi penghormatan yang tinggi kepada seorang yang hanya mengajar beliau untuk mengenal jantina haiwan .

Sama-samala kita fikirkan .

Penambahan dan pembetulan amat dialukan .

Wallahua'lam .

SMiLe4aLL
http://hafizfillah.blogspot.com

hafizmn88@yahoo.com.my


0 comments for this post