Mahasiswa Bertanding PRU? Mimpi Atau Realiti

By Hafizuddin An-Nuri on 12/15/2012 12:40:00 PM

Filed Under: ,

Assalamualaikum & salam ceria...

"Kalau rasa yakin boleh menang (dalam pilihan raya), pelajar boleh menjadi calon mana-mana parti. Ini merupakan satu pengiktirafan kerajaan kepada mahasiswa"

-Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin

Sepanjang saya hidup sebagai mahasiswa, sehingga saat ini saya masih tidak bersetuju dan tidak pernah bersetuju sama sekali dengan penyertaan mahasiswa sebagai CALON BERTANDING dalam pilianraya umum, atas faktor;

1. Ini bukan pengiktirafan, ini adalah ke'bodoh'an - seolah-olah kerajaan mahu menundukkan mahasiswa aliran pro-mahasiswa dengan menawarkan kehendak kumpulan mahasiswa ini sebelum-sebelum ini, samada mahu mahasiswa menyokong BN ataupun menjadi YB BN (hehehe xda orang ke?). Pengiktirafan yang perlu diberi oleh KPT adalah kebebasan dalam kampus dari segi politik kampus, akademik, urus tadbir mahasiswa tanpa campur tangan dan sebagainya.
(Nak iktiraf konon, kami sangat hargai andai UMNO tidak pegang 'top management' universiti)

2. Kemampuan seorang mahasiswa - mungkin ramai tidak bersetuju dengan saya tetapi memikirkan realiti pada hari ini, generasi yang semakin lambat kematangannya atas faktor keluarga, pemikiran, tindakan, pelajaran dan sebagainya tinggi risikonya untuk terlibat secara langsung dalam pentadbiran sesebuah pentadbiran negara sebagai kerajaan mahupun pembangkang.
(Nak urus diri sendiri pun nampak masih lagi terabur, lihat saja bilik tidur mahasiswa yang kononnya AKTIVIS)

3. Pengalaman dan latihan - Mengurus tadbir negara bukan satu medan latihan, tetapi ia adalah satu medan kerja yang realiti. Cukuplah dengan adanya medan pilihanraya kampus (PRK) sebagai wasilah pengalaman untuk mahasiswa keluar pada satu hari nanti. Keterlibatan mahasiswa denga kerja urus tadbir negara secara langsung dibimbangi akan melambatkan lagi melembapkan kerja-kerja sebagai 'Yang Berhormat', itupun jika menang dalam PRU.
(Tadbir kampus pun kadang-kadang macam 'kapal pecah', inikan negara)

4. Andai zaman silam Islam melahirkan ramai pemimpin-pemimpin anak muda, ia bermula dengan seawal-awal proses, dalam aspek pendidikan khususnya. Berpijaklah di alam realiti, mahasiswa adalah golongan pemikir. Berfikirlah dengan akal yang waras dan rasional bukan dengan nafsu dan emosional.

>>Realitinya hari ini,

MAHASISWA PRO-BN hanya mampu mengikut seperti lembu dicucuk hidung,
MAHASISWA PRO-PR pula hanya dilatih dengan siri-siri demonstrasi seperti cacing kepanasan.

MPP kampus? Tengok-tengok dan nilai-nilailah sendiri.

Banyak lagi faktor lain, cukuplah ini yang utama. Mahasiswa agen perubahan, jadilah contoh dan teladan, cerminan akhlak yang baik, masyarakat sedang melihat dan menilai.

Bukan tiada pandangan jauh, bukan pula jiwa besar itu tiada dalam diri ini, namun kencah politik itu memerlukan insan-insan yang layak dan amanah. Amanah yang dipegang, bukan yang dicakap-cakapkan.

0 comments for this post